2013-10-01 16:55:58• hírek • Kocsis Zoltán

Német pénzből bővül a tasnádi idősnapközi

A jelenlegihez képest júliustól megduplázódik majd a tasnádi idősek napköziotthonának befogadóképessége, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ardian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. A beruházást a német Kolping mozgalom finanszírozza, az alkalmazottak fizetését a megyei tanács állja, a területet Tasnád városa és a megyei önkormányzat bocsátja rendelkezésre, a szakmai munkát a Nagyváradi Caritas Catolica Szövetség tasnádi fiókja végzi.

Amint azt Czier Tibor, a karitatív szervezet tasnádi fiókjának igazgatója elmondta, kapcsolatuk a Kolping mozgalommal több évre tekint vissza, miután közösen sikerült felújítaniuk egy óvodát, majd a Boldog Bogdánffy Szilárd idősek napköziotthonát is közösen indították útnak 2010-ben. Ezt követően azonban azt tapasztalhatták, hogy a 15 férőhelyes intézmény nem elégíti ki a szükségleteket, jóval nagyobb az igény.

A megyei tanács 2012 novemberi döntése értelmében az addig a megye közvagyonát képező, ám a tasnádi önkormányzat által adminisztrált ingatlan fölötti rendelkezési jogot 49 évre a Nagyváradi Caritas Catolica Szövetség tasnádi fiókja kapta meg. Ezt követően megállapodás született a helyi önkormányzattal is, melynek következtében ő maga is átruházott bizonyos rendelkezési jogokat, a jövőben pedig fizeti a működési költségeket. Jelen pillanatban két ápolónő dolgozik a központban, amennyiben a kedvezményezettek száma megnő, akkor már három szakemberre lesz szükség - az ő bérüket a megyei tanács fizeti majd, mint ahogy fizette eddig is, magyarázta Stef.

A Zorilor utca 21. szám alatti intézményben jelenleg a legfiatalabb kedvezményezett 72, a legidősebb pedig 93 éves. Ők reggel érkeznek, kapnak reggelit, ebédet és uzsonnát, a nap folyamán pedig különböző tevékenységekben vesznek részt, amelyek során akár egészségügyi vagy más jellegű tanácsadásban is részesülhetnek. Az elképzelések szerint a bővítés során az alagsorban kialakítanak majd egy klubhelyiséget, az épület többi részében pedig kétágyas szobákat hoznak létre, ahol az idősek akár alhatnak is napközben.

A beruházás teljes költsége 145.000 euró, ezt teljes mértékben az Adolph Kolping római katolikus káplánról elnevezett Kolping mozgalom biztosít. A mozgalom 1950-ben több katolikus karitatív szervezet fúziójából jött létre, jelenleg a világ több mint 60 országában aktív. Közel 450.000 tagjával a római katolikus egyház legnagyobb szociális egyesületei közé tartozik. Amint azt Bernd Grünwald, a mozgalom lahnsteini szervezetének elnöke elmondta, az 1970-es évek óta vannak jelen Romániában. „Németországban sokszor szkeptikusan állnak hozzá az emberek és azt kérdezik, biztosan jó helyre, jó kezekbe kerül a pénzünk? Nos, ki merem jelenteni, ezúttal is jó helyre kerül, különben nem lennénk itt", jelentette ki.

Az esemény zárásaként Stef elmondta, egy hasonló napköziotthonra Szatmárnémetiben is nagy szükség lenne és ezzel kapcsolatban is jól jönne a külső segítség...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: